Scoala functiona sub paravanul unui centru de radio-comunicatii. Antenele din imprejur apartineau Centrului National pentru Comunicatii Cifrate din cadrul D.I.E. si care erau folosite de asemenea si de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Comertului Exterior, Ministerul Apararii Nationale si C.C. al P.C.R. (Neagu Cosma- Spionaj-contraspionaj", nr. 55, 1992).
Pana la mijlocul anilor '60 fiecare tara socialista isi trimitea ofiterii sa fie pregatiti la o scoala speciala, ale carei cursuri durau doi ani si functiona la Moscova. In cursuri separate pentru fiecare tara, elevii ofiteri invatau doua limbi, tehnicile de baza ale spionajului de formatie si conceptie sovietica, precum si folosirea echipamentului din dotare, fabricat in U.R.S.S.
In 1964, Gheorghe Gheorghiu-Dej a dispus infiintarea unei scoli cu profil similar, deschisa la inceput la Snagov, intr-o fosta cazarma germana. Cand a inceput bruiarea posturilor de radio occidentale, scoala D.I.E. a fost mutata langa Branesti, in centrul national de bruiaj. Acolo elevii traiau dupa moda occidentului si aveau la dispozitie terenuri de golf si tenis, bazin de inot, sali de cinema cu filme straine netraduse, precum si restaurante elegante cu autoservire. La cursuri se predau cunostinte vizand formele de organizare si de munca specifice unor servicii de spionaj si contraspionaj ale unor tari dezvoltate: S.U.A., Anglia, Franta, Italia, Germania si U.R.S.S. Concomitent se preda cursul de specialitate care consta in informatii si mijloace ale muncii pe linie de informatii si contrainformatii. Un rol principal in pregatirea cursantilor ii revenea cursului de criminalistica. El privea cercetarea la fata locului, ridicarea si conservarea urmelor, perchezitia, constatarile tehnico-stiintifice si expertiza. De asemenea mai cuprindea reconstituirea, cercetarea penala si normele deontologice pentru organele de urmarire penala, dactiloscopia, portretul vorbit, filajul si contrafilajul. La cursurile de specialitate se studia codificarea, decodificarea si topografia.
Pregatirea militara detinea un loc aparte. Ea consta in cunoasterea armamentului si executarii tragerii in diverse situatii (in poligon, din masina, din pozitia "culcat", de la sold, din intoarcere etc). Pentru asigurarea unei rezistente fizice deosebite era alcatuit un program foarte bine chibzuit. Pregatirea fizica presupunea antrenamente zilnice. Intr-o sala excelent utilata se repeta pana la epuizare elemente de judo, karate, sambo, kung-fu etc, necesare luptei corp la corp. Concomitent cu antrenamentul fizic se facea si cel mental, al memoriei, spiritului de observatie, orientarea in teren cu si fara aparatura, precum si supravietuirea in conditii grele si foarte grele. Toate aceste activitati se desfasurau in clase, dar mai ales in laboratoare si poligoane bine amenajate. Calificativele ce erau date, erau determinate, in primul rand, de punerea in practica a celor invatate.
Din programul de invatamant nu lipsea economia politica, filozofia si socialismul stiintific. Ele aveau insa o pondere mica in pregatirea cursantilor. Se invata despre legende si combinatii ca forme si mijloace folosite in munca informativ-operativa. Suma unui numar de legende formeaza o combinatie. Ultrasecretele centre de pregatire a cadrelor de la Baneasca, C., B., Castelul de la Gradistea, in care se studiau foarte serios disciplinele I, II si III ultrasecrete, alaturi de limbi straine, artele martiale, deghizajul, criminalistica, structurile interne ale serviciilor straine de informatii, sociologie, politologie, drept national si international, se dezvolta aptitudini de bun tragator cu toate tipurile de arme, de conducere a tuturor vehiculelor, autoturisme, camioane, tancuri, elicoptere. In aceste scoli se pregateau supermanii, urmarindu-se cu mare atentie evolutia lor fizica si profesionala, in care sens pledau si draconicele teste de admitere: psihologie, de rezistenta fizica, de inteligenta, de forta, de perspicacitate si autocontrol.
Extras din Stefanescu, Paul (2007), Istoria serviciilor secrete romane, Editura Antet.
In parte, materialul contine o serie de date exacte. Insa, scoala de criminalistica era la Baneasa, scoala de patid la Stefan Gheorghiu, scoala de sprotivi la AS Dinamo, scoala de tir la poligonul Tunari, scoala de limbi strine la Facultatea de Filologie, si cursurile de economie la ASE. Nu a existat nici o scoala de spioni la Branesti, era o scoala generala unde directoarea se numea Dima Elena si avea cursuri 1-8. De acolo au iesit tractoristi, bucatarese, cambainieri, casieri de CAP si IAS, economisti, textiliste si macanici auto si tinichigii. De unde scoate badia aceste date nu stiu. Mai ales la DIE, adica la Directia de Informatii Externe.Ori daca nenea Paul Stefanescu, recunoscut pentru romanele sale politiste, considera ca parlitii care au facut scoala elementara la Branesti, si care acum aduna capsuni masline si castraveti pe la vreun bogat din Spania, Italia, Germania, Franta, Anglia, sau USA, sunt spioni, inseamna ca la finele carierei sale, a fost atins de roza tuberoza. Romania nu a avut si nu are spioni, ci numai tradatori locali. A ca a fost penetratata prin toate crapaturile este alta treaba, patria a pierdut razboiul informativ dupa ce a fost lichidat Mihai Moruzov. Dupa aceea, au fost niste ciubucari care simulau munca de investigatii speciale, faceau rapoarte fictive si le puneau sub nas sefului sa ia o decizie. Orice serviciu de inteligence, da unui decident informatia si solutia cea mai buna de rezolvare, pe cand Securitatea de exemplu, aruncau maslina in farfuria sefului statului, stiind ca este bolnav si ca avea probleme minore de discernamant. Mai mult, in ultimile materiale Vlad Iulian, un angajat al Guvernului chinez din Romania, a semnat pe niste rapoarte adresate Cab 2 si 1 (eaxact in aceasta ordine) din care rezulta ca "starea de spirit din tara este mai favorabila decat in 1968", pe baza carora liderul deatunci al Romaniei a iesit pe post si a convocat o adunare populara. Cu peste 15.000 de spioni infiltrati din timp in Romania, ianrmati pana-n dinti, a fost o aventura terminata tragic. In timpul metigului din 21.12.1989, cel putin trei lunetisti aveau balconul CC al PCR in spinul aparatului optic si asteptau doar un OK ca N Ceausescu si E Ceausescu sa le explodeze craniul, la fel ca lui JF Kenedy la Dulles. Doi dintre ei fusesera campini mondiali la tir, ramura mistret alergator. De acord in parte cu materialul, exprima un deziderat nu si o realitate. Romania acum este pe marginea prapastiei, iar cei care doresc s-o lichideze sunt cu un pas inaintea noastra. Si atunci de unde atatea spioni. S-au privatizat baietii si lucreaza ca paparazzi la reviste gen Can-Can.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
ȘtergereAs dori sa devin spion...Ce ar trebui sa fac?
RăspundețiȘtergereSA AI UN CONTRASPIONAJ BUN TREBUIE SA TE MULEZI PE OBIECTIV SI INTERIOR SI EXTERIOR SA TE FACI ACEIASI CELULA CU A OBIECTIVULUI SI SA CIRCULI PRIN ELFARA SA FI RECUNOSCUT NU SE MAI PREGATESC CA INAINTE ERAM PRIMI DIN LUME PACAT CA SA TRADAT
RăspundețiȘtergereNU MAI E NEVOIE SA FIE VIZIBIL L-AM SCRIS PENTRU VOI
RăspundețiȘtergereToate comentariile de bun-simt vor fi publicate mai devreme sau mai tarziu. Multumesc!
RăspundețiȘtergere