Faceți căutări pe acest blog

13 octombrie, 2012

UN RAZBOI AL MINTII- Intelligence, servicii de informatii si cunoastere strategica in secolul XXI

Aceasta carte m-a surprins placut !
 
Imi permit sa extrag cateva citate edificatorii din "Cuvant-Inainte", scris de ambasadorul George Cristian Maior, in prezent Director al Serviciului Roman de Informatii :
 
" Cartea deschide o perspectiva unica in Romania asupra mecanismelor interne ale muncii de informatii, rolul analistilor si ofiterilor operativi in cadrul unui ciclu de intelligence, produselor informative oferite liderilor si decidentilor politici sau perspectivelor spionajului si contraspionajului in noua era a globalizarii".
 
  *
 
                    "Sper cu indreptatire ca aceasta carte va deschide asemenea dezbateri si va contribui la promovarea "intelligence", dar si a "inteligentei" de securitate, atat la nivelul elitelor noastre politice si culturale, cat si al studentilor, profesorilor si cercetatorilor din universitati.
                    Publicul larg are sansa de a intelege mai bine "fabrica" interna a informatiilor secrete, rolul ofiterilor de intelligence, interactiunea serviciilor cu aparatul statal si societatea si, mai ales, importanta acestui domeniu vital pentru securitatea nationala, caracterul sau unic prin expertiza speciala pe care o ofera decidentilor si prin faptul ca este "prima linie a frontului" in fata complexelor amenintari contemporane. Educatia in domeniul securitatii este esentiala in Romania de azi si se adreseaza atat generatiilor actuale, cat si celor care vin din urma, liderilor in devenire si liderilor care abia se formeaza. De aceste generatii, de viitorul uman al tarii, depinde in cele din urma perspectiva strategica in care ne vom plasa in secolul XXI."
George Cristian Maior
Bucuresti, Septembrie 2010
 
 
*
 
Trebuie mentionat ca in aceasta carte se reunesc articolele mai multor persoane(G.C Maior, Ioan Mircea Pascu, Mihaela Matei, Sebastian Dancu, F.Coldea, Ionel Nitu, Niculae Iancu, Gabriel Sebe, Sergiu Medar,Valentin Filip, Remus I. Stefureac dar si Stejarel Olaru(cu al carui material nu sunt de acord pentru ca parerea mea nu s-a schimbat despre CNSAS), Florina Cristiana(Cris) Matei) , coordonatorul volumului fiind George Cristian Maior.


 

4 comentarii:

  1. Da, se pare ca spionajul, dar mai cu seama contraspionajul, va avea foarte mult de lucru. Tocmai aceasta stare de tensiune, cu amenintari reale, va aduce o schimbare reala si in cadrul acestei "meserii" delicate. Fricosii vor baga capul in nisip iar profesionistii vor demonta fiecare tentativa de atentat la adresa securitatii Romaniei. Imi place referirea pe care o face la adresa celor tineri, interesati de acest domeniu intelligent, dar si pe cea in care se adreseaza cetatenilor de rand. Felicitari pentru postarile deosebit de interesante si provocatoare!!!

    “Sunt semnale pe care și noi le receptăm. Suntem pe harta unor organizații importante teroriste datorită trupelor din Afganistan, dar și datorită poziționărilor față de scutul antirachetă. Bakri este unul la care ne uităm cu atenție. A vrut să vină în România. Suntem și noi la fel ca alte state europene. Nu suntem scutiți. Încercăm să identificăm ce vulnerabilități avem. Am discutat acest subiect în prezența domnului Ponta și guvernul s-a angajat să ne ajute”, a declarat Maior.

    Șeicul Omar Bakri, cel care susține că Bulgaria și România sunt ținte legitime ale teroriștilor, are legături în România și chiar a încercat să vină în țară, a dezvăluit directorul SRI, George Maior.

    “Chiar Omar Bakri a fost în analiza SRI, a încercat să vină în România, are conexiuni cu România, nu este doar un mesaj sau discurs pur retoric, este unul la care ne uităm cu atenție”, a mai spus Maior.

    Directorul Serviciului Român de Informații a precizat că discursul lui Bakri arată doar suprafața lucrurilor și că România se află pe harta unor importante organizații teroriste.

    “Suntem pe harta unor organizații importante din domeniul terorismului ca o posibilă țintă datorită unor dezvoltări legate de prezența noastră în Afganistan, de evoluțiile legate de scutul antirachetă. Suntem foarte atenți”, a spus George Maior

    RăspundețiȘtergere
  2. Lucrarea Profesorului George Cristian Maior - Un razboi al mintii, este bine documentat si satisface gusturile publicului cititor din domeniul SF, SF Spy, AXN Crime, istoriei serviciilor secrete, secretele agentilor secreti deplin conspirati, contraspionaj, contrasabotaj, contradiversiune, contraintruziune, contrarecluziune, contra-siguranteinationale, terorism international, razboi, agentura, agenti, interceptari, comunicatii secrete desecretizate, mediere internationala, etc.Colectivul de autori si managerul acestuia, au anticipat ca nevoia de cunoastere a cititorilor nu se rezuma numai la volume de policier, literatura erotica, trielere, seriale cu submarinul Dox, can-can, romanul de dragoste, etc. Desi citesc 100 de pagini pe ora, mi-au fost necesare cateva luni sa verifica unele informatii din lucrare, spre ami face o parare de novice in acest domeniu. Ca si o concluzie, constat ca lucrarea sustine ca agentii romani se pot infrunta cavalereste cu cei mai bine pragetiti spioni de pe planeta, si ca anumite vulnerabilitati pot fi prevenite, contracarate sau eliminate. Ori acum traim un veritabil razboi mediatic de compromitere in tot a Romaniei, a institutiilor si insemnelor sale, a ideii de respecare a constututiei si legilor de siguranta nationala, a prevenirii si eliminarii potentialelor stari de conflicte interetnice si interconfesionale.Ori presa de taraba scrie ca exista un veritabil razboi intre serviciile secrete romanesti si nu numai. Daca este asa, inseamna ca multi agenti activi, in rezerva sau in conservare la rezidentele lor, nu au citit nici un rand din aceasta carte. Cread ca mai indicat era sa se faca un Ghid Metodic interne pentru angajatii serviciilor speciale, iar pentru marele public, se stie ca sunt gustate istoriile vaporoase gen Orient Expres, cum si-a incenat Goma disparitia, cum a fost impuscat Culianu de prietenul studentei sale prietene si au dat vina pe spionii romani, cum Pacepa a mers in misiune sa faca pace cu americanii nu razboi cu rusii. Istoriile cu spioni au fost gustate intotdeuna de publicul bibliofil, dar probleme tehnice, face ca unele persoane neavizate sa-si prinda urechile cum se spune, si rama defazate, sau fac comentarii nepotrivite unor asemenea lucrari. Asteptam un feed-back pentru comentariile noastre.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intradevar, cartea reuneste parerile unor experti, cu exceptia, cum am mai spus a materialului scris de Stejarel Olaru. Acest volum este necesar nu doar celor pasionati de intelligence, ci tuturor celor care sunt avizi dupa cunoastere.

    RăspundețiȘtergere