Fara a gresi, pot afirma si astazi ceea ce i-am declarat, la cercetarea judecatoreasca, presedintelui complotului de judecata din "Procesul Timisoara": Tokes Laszlo nu a fost impotriva lui Ceausescu si nici erou al revolutiei, el a fost si este impotriva Romaniei".
Cultivat si inteligent, ambitios, provenit din familia unui inalt ierarh al bisericii reformate, a fost educat, impreuna cu cei 7 frati si surori in spirit revizionist, antiromanesc. Inca din timpul facultatii avea in preocupari dezvoltarea spiritului extremist, antiromanesc, motiv pentru care a locuit in caminul facultatii de teologie (desi avea casa in Cluj-Napoca), pentru a-si indoctrina colegii, multi dintre ei proveniti din familii oneste de maghiari, nascuti si crescuti printre romani. Intretinerea relatii apropiate cu initiatorii revistei samizdat "Ellenpontok" (Contrapuncte) a carei finantare s-a facut de catre serviciul de spionaj ungar prin intermediul Consulatului Ungariei din Cluj dar si al agentilor din emigratia din Canada si SUA.
In aceea perioada, Tokes Laszlo a fost studiat si probabil recrutat pe baza sentimentelor sale nationaliste exarcebate. De mentionat ca Szocs Geza, initiatorul revistei "Ellenpontok" este astazi secretar de stat in Ministerul Culturii din tara vecina.
In anii '88-'89, cand se finaliza actiunea concertata a serviciilor de spionaj din vest impotriva "lagarului socialist", Tokes Laszlo a fost activat, mai ales ca de doi ani functiona ca preot capelan in Timisoara, oras din imediata apropiere a granitei de vest, cu o populatie eterogena etnic, cu multi enoriasi ai cultelor neoprotestante (baptisti, in special) folositi ca masa usor de manevrat prin pastorii lor, in majoritate aflati in contactul "diplomatilor" SUA de la Bucuresti.
Inceputul il face o asa zisa scrisoare in care Tokes Laszlo protesta impotriva politicii de sistematizare a satelor initiata de Nicolae Ceausescu, scrisoare citita la postul de radio "Europa Libera" in limba maghiara si la postul de radio Budapesta. Se pare totusi ca si in acest caz s-a procedat de catre serviciile speciale ca si in cazul "Scrisorii celor 6", scrisoarea fiind conceputa in creuzetele sectiilor de dezinformare ale acestora.
Din momentul in care Tokes Laszlo a facut public asa zisul sau protest, a inceput sarabanda contactarii lui si a dirijarii agresive pentru culegerea de informatii din toate domeniile, motiv pentru care isi largise anturajul cu medici, juristi, juristi militari, ingineri - toti de nationalitate maghiara.
Intrucat nu-i putea primi in garsoniera in care locuia, Tokes Laszlo "ridica mana" impotriva preotului titular - Pauker Leo - care locuia intr-un spatios apartament parohial. Nu mai avea comunicare cu ierarhul sau decat prin biletele pe care i le strecura pe sub usa, il sicana in fel si chip pana cand batranului Pauker i-a cedat inima...
Desi nu este numit preot titular de catre Episcopul de Oradea, Tokes Laszlo se muta in spatiosul apartament parohial din str. Timotei Cipariu si isi continua cu mai multa perseverenta activitatea de culegere si transmitere de informatii. Deoarece am cunoscut din timp intentiile sale, apartamentul respectiv a fost foarte bine "mobilat", asa ca aveam controlul activitatilor sale antiromanesti. In aprilie '89, dupa ora 22.00, la locuinta lui Tokes Laszlo si in biserica ni se semnaleaza "activitate intensa". Tokes Laszlo dadea un interviu inregistrat video de Michel Clair, fost ministru in Canada, si Rejean Roy, reporter la radioul canadian, continutul fiind total antiromanesc. Am aflat ulterior de la un reporter freelance, ca deplasarea celor doi a fost finantata de "emigratia maghiara" din SUA si Canada si ca fusesera insotiti de doi "cetateni unguri" delegati de la Budapesta.Toti au calatorit separat si au intrat in tara la date diferite, prin doua puncte de frontiera. Din pacate, desi am controlat momentul operativ, nu am reusit sa intram in posesia casetei video, ea fiind scoasa de cei doi "cetateni unguri" a caror prezenta la Tokes nu a fost remarcata, desi s-a audiat materialul T.O. de mai multe ori.
In iulie '89, dupa deschiderea granitei Ungariei cu Austria pentru cetatenii est-germani, s-a trecut la aplicarea planului pentru Romania. Timp de o saptaman, la mai toate programele radio si TV din Ungaria se anunta pentru data de 21 iulie, la emisiunea "Panorama" a postului TV-2 din Budapesta, un interviu cu pastorul "oprimat" Tokes Laszlo si cu Mihai I, ex-regele Romaniei. La emisiunea respectiva a fost prezentat doar interviul video luat lui Tokes Laszlo. Desi fapta sa intra sub incidenta Legii 23/1971, am considerat ca luand masuri punitive (amenda) il vom martiriza inutil. Nu l-am deranjat, dar "mutarea" noastra i-a luat prin surprindere pe cei ce ii coordonau activitatile, asa ca Tokes Laszlo s-a "autopedepsit" si nu a mai iesit din casa decat la inmormantari si atunci insotit.
Activitatea lui de culegere si transmitere de informatii continua, este contactat aproape saptamanal, in timpul slujbei, de catre emisari veniti din tara vecina. Au fost si momente hazlii: un cetatean ungur ce asigura contrafilajul celui ce prelua materialele s-a asezat exact langa ofiterul nostru de filaj ce supraveghea iesirea din imobilul bisericii de pe str. Timotei Cipariu (profesionist, dupa modul de alegere a locului de observare).
Momentul culminant a fost in 20.10.1989, cand, la iesirea din tara a doi "cetateni unguri" luati in filaj din str. Timotei Cipariu, la controlul autovehiculului Lada Samara in punctul de frontiera Bors, s-au gasit ascunse in plafoniera, o chitanta olografa a lui Tokes Laszlo pentru suma de 20.000 lei (contravaloarea unei treimi dintr-o Dacie 1300) si o coala format A4 cu informatii (sub forma de intrebari venite de la Budapesta si raspunsuri). Desi conducerea DSS a propus arestarea lui Tokes Laszlo pentru tradare, propunere la care a achiestat Procurorul General al Romaniei, Nicolae Ceausescu nu a aprobat msura, avand in vedere situatia politica internationala din momentul respectiv.
Vazand lipsa noastra de reactie, oficina care il dirija a devenit in perioada ce a urmat ostentativ de agresiva. Afirm aceasta pentru ca la o saptamana dupa incident si-a facut aparitia si frecventa duminical biserica din Timotei Cipariu un alt cetatean roman de nationalitate maghiara, aflat la un doctorat in fizica la Budapesta de peste 3 ani si pe care il aveam in atentie ca fiind suspect de tradare.
Printr-o combinatie efectuata la fostul sau loc de munca, "l-am speriat" si, fara a mai tine cont de regulile pe care fusese instruit sa le respecte, respectivul l-a apelat telefonic pe un cunoscut cadru al spionajului budapestan aflat la Bucuresti sub acoperire diplomatica. Mesajul se referea la derularea evenimentelor "din jurul lui Tokes Laszlo", dar in acelasi timp "obiectivul" se simtea in pericol si solicita o intalnire cu diplomatul-ofiter.
In perioada Congresului al XIV-lea al PCR, servicii de specialitate ale unor tari ce au cooperat cu Budapesta in amorsarea revoltei din Romania au trecut la contactarea lui deschisa. Cu cateva zile inainte de evenimentele de la Timisoara, s-a aflat in zona, incercand sa ia legatura cu Tokes Laszlo, Denis Cury, secretar II al Ambasadei SUA la Bucuresti, o "corespondenta de presa" de la Ambasada Marii Britanii, un anume Rudolf Solomon, cetatean austriac de la care am confiscat si o inregistrare video cu Tokes Laszlo.
Documentele obtinute pe tot timpul monitorizarii lui Tokes Laszlo conduc fara drept de tagada la o singura concluzie: era un tradator.
Desi, la o luna dupa arestarea noastra ilegala, am trimis din penitenciar un raport amanuntit organelor abilitate despre tradarea lui Tokes Laszlo si Varga Ladislau, eu mi-am continuat "sejurul" de 717 zile la Rahova, Jilava si Timisoara. Lui Tokes i s-a asigurat protectie armata timp de 6 luni, a fost decorat cu unul dintre cele mai onorante Ordine ale Romaniei si ulterior a devenit europarlamentar.
LA 1 decembrie 2010, la hotelul Kempinski din Budapesta, Tokes Laszlo afirma : "totusi, nici bunavointa si solidaritatea noastra neconditionata nu poate sa dea uitarii ca ceea ce ei sarbatoresc ca zi de bucurie, pentru noi e zi de doliu"....
Colonel (r) Radu Tinu
SURSA: Revista Vitralii- Lumini si umbre
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu