Faceți căutări pe acest blog

26 noiembrie, 2012

NEW YORK TIMES despre ROMÂNIA...

          
              Publicaţia americană compara capitala cu oraşele mari ale lumii, precum New Orleans sau Washington, descriindu-l ca fiind ''un oraş vesel şi francofon, care s-a transformat în câteva săptămâni într-un oraş sobru şi trist''.

               Motivul acestei transformări se datora faptului că românii îşi doreau unirea tuturor provinciilor ţării. ''Există 5.000.000 de români care trăiesc acum dincolo de graniţele Regatului şi fiecare îşi doreşte unirea. România este azi o ţară mutilată, un fragment al adevăratei Românii, spre care tânjesc sufletele tuturor copiilor''.

              Una din provinciile cele mai dorite era Transilvania, care aparţinea Imperiului Austro-Ungar. O regiune extrem de fertilă şi plină de zăcăminte de aur, fiind martora confruntărilor cu hoardele de huni şi tătari, însă pe vremea Imperiului Roman era parte a aceleiaşi provincii de care aparţine actuala Valahie şi Moldova.

              Românii care trăiau în Ungaria aveau parte de mai multe ''neplăceri decât fraţii lor din Bucovina'', zona aflată sub conducerea directa a Austriei.

              Cea de-a doua provincie dorita din România era Bucovina. A facut mult timp parte din România, până în anul 1777, când Austria a primit acest teritoriu din partea sultanului Turciei. “Este una din cele mai bogate zone din Moldova, din punct de vedere al resurselor, dar şi al tradiţiilor. Aici, la Suceava, îşi aveau tronul domnitorii, iar la mănăstirea Putna erau îngropaţi”.

               La cele două provincii guvernate de Budapesta şi Viena se adaugă Basarabia, aflată sub controlul Rusiei. A fost cedată de Turcia Imperiului Tarist, după pierderea războiului din anul 1812. Recâştigată in 1856, a fost pierdută din nou, după Unirea realizată de Alexandru Ioan Cuza, în timpul războiului ruso-turc din 1877.

                Pe lângă aceste provincii, mai exista “colonii de români” in Bulgaria, Serbia şi Macedonia, care se numesc vlahi sau valahi şi sunt în mare parte pastori. Cuprinderea acestora într-o Românie unită va fi extrem de dificilă.

                   “Prin urmare, locuitorii din Bucureşti au toate motivele să fie sobri în faţa acestei grave probleme. Acum s-au alăturat Aliatilor şi, dacă aceştia vor câştiga războiul, România va primi înapoi cele două provincii aflate acum în Austro-Ungaria. Rusia se spune că ar fi promis la rândul ei înapoierea Basarabiei”, îşi încheie articolul New York Times.

                 După ce Aliaţii au câştigat războiul, principatele române au fost unite sub conducerea Regelui Ferdinand, încoronarea oficială având loc pe 1 decembrie 1918.

                  În realitate însă, aceasta unire a fost realizată în mai multe etape: Basarabia s-a alipit României pe 9 aprilie 1918, Bucovina pe 28 noiembrie 1918, iar Transilvania pe 1 decembrie 1918.


SURSA: Yahoo News Romania



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu