Faceți căutări pe acest blog

20 ianuarie, 2013

ANALIZA DE INTELLIGENCE

         
IONEL NIȚU
                 
ANALIZA DE INTELLIGENCE
O abordare din perspectiva teoriilor schimbării
             
Extrase din carte:
„Salut demersul domnului Ionel Nitu de a aborda acest subiect atat de putin tratat in literatura de specialitate romaneasca si invit zona de cercetare a mediului academic sa acorde atentie sporita acestui domeniu, care ofera oportunitati semnificative de dezvoltare teoretica, de inovare, de prezentare a unei viziuni proprii asupra intelligence, in general, si a analizei de intelligence, in particular”. Extras din Cuvant Inainte, scris de ambasadorul GEORGE CRISTIAN MAIOR.
Unul dintre scopurile pentru care autorul a scris aceasta carte a fost: „sa impartasesc rezultatele la care am ajuns comunitatii de intelligence si mediului academic din Romania, in efortul de a participa la constituirea unor sisteme de raspuns adecvate provocarilor secolului XXI, configurarea unor platforme de pregatire in domeniul intelligence si edificarea unei autentice culturi de securitate”.
Am remarcat in acest volum o serie de definitii, explicatii si date referitoare la analiza de intelligence si produsul sau, la profilul psihologic al analistiilor, la viitorul acestui domeniu, care capata o importanta tot mai mare pe masura ce evenimentele se succed tot mai rapid s.a, va invit asadar, sa cititi cartea: ANALIZA DE INTELLIGENCE- O abordare din perspectiva teoriilor schimbarii.
            
 

LANSAREA VOLUMULUI ANALIZA DE INTELLIGENCE :


Directorul SRI a remarcat cum actorii statali, dincolo dimensiunea politică, geopolitică, economică, sunt şi actori cognitivi care trebuie să înţeleagă informaţia, să o prelucreze şi astfel să se impună în lumea internaţională, în baza unei analize serioase şi a unor decizii fundamentate de aceasta. “Uneori nu reuşim acest lucru, din păcate, în România, şi acest lucru ne crează probleme în relaţiile internaţionale şi uneori şi în evoluţia internă. Această carte vine să explice toate aceste dimensiuni ale procesului de informaţii, este o carte inovatoare şi îl felicit pe autor pentru curajul de o publica", a declarat George Maior.

Autorul cărţii, Ionel Niţu, a precizat că analiza de intelligence este cea mai importantă carte de vizită a unui servicu de informaţii. Dincolo de produsul final, mai vizibil publicului exterior, analiza presupune un proces complex de elaborare. “Adesea, analiza este şi artă. Este şi ştiinţă, aşa cum o să descoperiţi în carte, pentru că orice proces de schimbare presupune şi implementarea unor metode ştiinţifice şi metodologii. Volumul este şi despre cum să ne facem mai bine treaba, iar citind cartea veţi descoperi că am încercat să operaţionalizez un model de analiză care se bazează pe trei factori critici: procesul, personalul şi produsul”, a afirmat Ionel Niţu.



              
                        
Volumul face parte dintr-un demers mai amplu al specialiştilor români din domeniul intelligence, de dezvoltare a culturii de securitate în România şi de afirmare a ţării noastre ca şi contributor la dezvoltările conceptuale asociate studiilor de intelligence.
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu