Faceți căutări pe acest blog

11 martie, 2012

Combaterea diversiunii „securiștii-teroriști” din 1989 este continuată și de col. (r) Grigore Predisor

În anul 1989, colonelul Grigore Predisor, era atunci ofițer la Inspectoratul Județean Vâlcea al Ministerului de Interne. În ziua de 22 decembrie 1989, începând cu ora 8:30, a primit ordin de la generalul Iulian Vlad, șeful Departamentului Securitații Statului, ordin transmis prin ofițerul de serviciu pe minister: toate cadrele de securitate erau convocate la unitate, armamentul trebuia depus la locurile de pastrare, care să fie sigilate și se interziceau orice răspuns la eventualele provocări”. Ordinul primit a fost executat.

Colonelul Grigore Predisor, menționează „că până în seara zilei de 22 decembrie, nici la sediul Comitetului Județean Vâlcea al P.C.R., nici o persoană nu s-a manifestat negativ la adresa Securității, existand chiar exprimări în favoarea acesteia.”

              În acest sens, „colonelul Dumitru Stănescu, șeful Miliției municipale și colonelul Ovidiu Popescu, de la Securitatea jud.Vâlcea, prin atitudinea lor echilibrată și prin adaptare la situația creată, s-au adresat mulțimii adunate în fața sediului Comitetului Județean P.C.R, au calmat spiritele și au contribuit la detensionarea situatiei.”

Acele persoane care au analizat evenimentele petrecute la Vâlcea, cu părere de rău, regretau faptul că nu au existat morți și răniți-- ca să vedeți ce analiști patrioti și interesați de soarta poporului avem în țară, platiți de anumite trusturi de presă...

                În seara zilei de 22 decembrie, la FSN (organism nou constituit la nivel județean) și-a făcut apariția, îmbrăcat în uniforma militară, col.(r) Severian Baciu, prieten „apropriat” al generalului Nicolae Militaru, care a afirmat „Din acest moment toată lumea ascultă comanda la mine !”. Era bine cunoscut faptul ca acesta nu avea la inimă serviciile de informații. Pentru că el a fost pensionat, după ce a aparut în dosarul „Corbii” ca legatură apropiata a gen. Nicolae Militaru, de asemenea fiind și implicat în diverse afaceri, printre care, furtul de combustibil și insușire de bani, a fost în cele din urmă pensionat.  Însă, cu sprijinul gen. Nicolae Militaru, a îmbracat din nou, uniforma militară și a preluat conducerea FSN-ului. „Era foarte energic și și-a orientat întreaga atenție asupra Securității”, mai spunea colonelul Grigore Predisor.

După ce a fost reactivat de generalul Militaru, a mai fost numit comandantul Brigazii de Vanatori de munte de la Curtea de Arges. A devenit apoi parlamentar, fiind și vicepresedinte al Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor. 

                 În această calitate, Severian Baciu își dădea mare importanță. La un moment dat, i-a spus unui ofițer de față cu mai multe persoane : „Niciodata nu i-am putut suferi pe nenorociții de securiști”, iar acest ofițer i-a replicat pe loc : „Mai bine un securist nenorocit care și-a apărat țara, decât un tradător împuțit”.

Acest, col.(r)Severian Baciu, a decedat în septembrie 2011, într-un anonimat total...

Revenind la evenimentele de atunci: pe postul național de televiziune, s-a transmis o știre falsă, de dezinformare/intoxicare, așa cum au fost atâtea în aceea perioadă, prin care populația era anunțată că: Securitatea de la Vâlcea nu cedează!” și că „se trage în populație”, iar consecințele nu au întârziat să apară: mii de oameni din toate zonele municipiului au sosit în fața sediului Securității, au aruncat cu pietre în geamurile de la intrare și ale primului etaj, forțând intrările în unitate. În mod evident, mulțimea era manipulată prin „știri” inventate, care îi îndemnau la acțiuni agresive împotriva Securității. Astfel, noile cadre din sistemul de informații erau puse la zid.

Am dat atunci telefoane la sediul Consiliului Provizoriu Județean al FSN, am vorbit de nenumarate ori cu președintele acestuia, Marian Maciuca, și cu colonelul Severian Baciu, solicitând intervenția Armatei.

Toti cei cărora mă adresam păreau surzi, și atunci, pentru calmarea situației, am contactat-o pe cea care se afla în fruntea mulțimii și care, într-un fel, constituia un simbol, Cristinela Mirica, „exilată” de mai mult timp din oraș din cauza unei presupuse relații cu Nicu Ceaușescu (având în permanență în urma ei subofițeri ai Miliției, care o supravegheau oriunde mergea, la ordinul Elenei Ceausescu, care nu o vroia pe aceasta în viața fiului ei. Cristinela Mirica, devenise cunoscută pentru faptul că și în bar, și la școală era cu Miliția după ea).

I-am spus, ca toate cadrele de la securitate sunt loiale „revolutiei” si ca tot armamentul este sigilat. Intelegand situatia, dupa ce a vazut geamurile sparte a promis ca va incerca sa linisteasca atmosfera si chiar a reusit. Cu ajutorul colonelului Silvian Marinescu, a primit o porta-voce, prin care le-a explicat tuturor celor prezenți, ca Securitatea este alaturi de populatie, se poate spune fara gres, ca aceasta fata, Cristinela Mirica, a deturnat fundamental acțiunile manifestanților, dejucând intențiile unor regizori sau scenariști ai evenimentelor.”

            În revista Vitralii nr.9, aparută în decembrie, 2011, găsiți și alte nume, ale unor personaje, numite în mod ciudat, în fruntea anumitor unităti intelligence- aceștia au făcut în aceea perioadă instrucție cu noii ofițeri ai serviciilor de informatii. Instrucție in sensul de manifestari violente, din pricina urii fata de fostii securisti.

Tot in materialul semnat de col(r) Grigore Predisor, acesta prezintă succint și perioada imediat urmatoare revoluției.

Astfel că, col. Severian Baciu, după ce a fost reactivat de gen.Militaru, a dat tot felul de ordine stupide( ca de exemplu: „găsiti teroriștii care se ascund in tunelul(inventat de el) care face legatura intre hotel Alutus si „Casa Alba”- asa numeau ei sediul C.J al Valcea al P.C.R.

Intrand in subordinea MapN, in lunile ianuarie- martie 1990, serviciul de informatii nu a desfasurat activitati coerente. Ofiterii au fost imprastiati in toata tara, reorganizarea s-a facut foarte greu, incepand cu decembrie 1989- martie 1990, practic in aceasta perioada activitatea informativa a fost redusa la zero.

Au venit în diverse servicii peste 20 de cadre de la Armată, dar în final a ramas doar unul. Mulți din cei trimiși nu aveau nici cele mai elementare noțiuni despre activitatea de informații, așa că majoritatea au plecat singuri.

Merită evidențiat cazul unui ofițer MapN, numit la conducerea unui serviciu tehnic. El sfida cadrele SRI provenite din fosta Securitate si avea o atitudine neloiata fata de institutie. A fost identificat ca vizitând des sediul DIA, deconspirând multe lucrări.

Au trecut peste douazeci de ani de la evenimentele din decembrie 1989 și, din păcate, serviciile de informații ale acelei perioade se află încă sub oprobiul public. Cea mai directă ilustrare a acestei stări de lucruri o constituie harțuirea lor(a ofiterilor adevarati patrioti) prin CNSAS!!! O serie de persoane, străine simtirii romanesti, care nu au nici competenta, nici autoritatea morala sa ne judece, NEAGA tot ce a existat mai bun într-o perioadă de aproape o jumatate de secol din istoria României.

Este datoria noastră să prezentăm realitatea acelor zile. Din frânturi de adevăr se va reconstitui tabloul de ansamblu, întregul. Iar istoricii vor ști, cu siguranță, să interpreteze aceste fapte, să scrie adevărata istorie”-


Col.(r) Grigore Predisor nr.9, dec. 2011, a revistei Vitralii Lumini si Umbre, Revista veteranilor din Serviciile Române de Informații.



Criss Crysie

Un comentariu:

  1. la mechel targoviste rusii au scos din tara o unitate speciala de turnare a otelului care era strategica au distrus totul cu scopul asta au venit

    RăspundețiȘtergere