Faceți căutări pe acest blog

11 martie, 2012

Politica de Forta !

Viaţa a demonstrat si demonstrează că politica de forţă, războaiele, nu duc, nu pot duce la soluţionarea problemelor. Dimpotrivă, orice razboi creează noi complicaţii, duce la înăsprirea relaţiilor dintre state, accentuează neîncrederea, deschide noi surse de încordare.
           
*
   
Veacul nostru a cunoscut si cunoaşte o ascensiune fără precedent a politicii de forţă in relaţiile internaţionale- terorismul, asasinatul politic, violenţa in general, au atins dimensiuni mai mult decat ingrijorătoare.
Cat de primejdioasă se dovedeşte utilizarea forţei in relaţiile interstatale de către cei care beneficiază de o nelimitată si iraţională putere militara, o atestă şi evoluţiile de după ce de-al doilea război mondial.
                
Incriminate pentru situaţia internaţională, care este destul de gravă, de o mare complexitate, că s-a ajuns la o incordare extremă, ce creează focare de conflict noi si generează mari pericole pentru pacea, independenţa, şi securitatea în primul rând, a popoarelor mici si mijlocii, pentru pacea lumii în general - nu sunt decât politica de forţă, recurgerea la violenţă şi existenţa principalelor instrumente ale acestora- arsenalele militare—care întreţin fenomenul violenţei.
               
Fenomen a cărui latură deosebit de periculoasă, o reprezintă: TERORISMUL POLITIC- care tinde să extermine fizic anumiţi oameni de stat, să influenţeze prin intimidare orientarea nu numai a politicii interne, dar şi cea externă a statului respectiv, să complice raporturile internaţionale ale acestuia dar si relaţiile de colaborare prietenească intre state; să exercite presiuni inclusiv militare asupra unor ţări independente, suverane; să determine eşuarea eforturilor bi sau multilaterale consacrate reglementării in favoarea dezvoltării de sine stătătoare, a păcii, a progresului mondial şi să determine complicatele probleme ale lumii de azi.
             
Cand prin presiune economică, politică, ideologică si apoi prin acte agresive făţişe sunt încălcate drepturile fundamentale ale naţiunilor, când extremismul şi terorismul, de orice natură ar fi, devine practica curenta a unor grupări politice, atunci se află in gravă primejdie nu numai dezvoltarea democratică, independentă, progresivă a popoarelor direct ameninţate de asemenea acţiuni nefaste, ci întreaga evoluţie normală, paşnică a omenirii!
                    
Toate conflictele şi divergenţele dintre state trebuie soluţionate numai şi numai pe cale politică, prin tratative, purtate în spiritul înţelegerii şi păcii, al deplinei egalităţi şi respectului reciproc, evitându-se orice ciocniri şi acţiuni armate, care nu pot decât să aducă mari daune şi suferinţe popoarelor. Nu există conflict să justifice recurgerea la arme şi care să nu poată fi soluţionate pe căi paşnice, în interesul popoarelor, al cauzei destinderii si păcii in regiunea respectivă şi în întreaga lume.
                 
Respectarea dreptului suprem al tuturor popoarelor, al oamenilor de pretutindeni- dreptul la muncă, la invatatură, dreptul la viaţă, dreptul la pace, la existenţă liberă si demnă- ar trebuii sa constituie litere de lege pentru toţi oamenii, bogati, săraci- indiferent de statut, de cetaţenie, de religie.
Proababil aceste manifestări politico-militare, actuale,ce şi-au inceput acţiunile pentru atingerea scopurilor incă din anii ”80, se datorează faptului că se doreşte o societate zguduită de o criză globală, dezechilibrarea interna a unor state, aruncarea acestora in haosul si anarhia favorabile implantarii in varful piramidei a unei noi puteri politice.
             
Prin intermediul acestor noi puteri politice, puternicele state ale vremurilor noastre, au permis bogaţilor lumii să acumuleze avuţiile planetei cu preţul sărăcirii a zeci de popoare din America, Africa, Asia si chiar din Europa( ex: România si alte state sărace) prin ţinerea acestora în stare de sclavie, de semisclavie, de obiect al celei mai crunte exploatări.
                
TOATE STATELE AR TREBUII SA AJUNGĂ LA UN NIVEL DE DEZVOLTARE ECONOMICĂ ŞI SOCIALĂ CARE SĂ-I PERMITĂ SĂ SE BUCURE DE BINEFACERILE SI CUCERIRILE CIVILIZAŢIEI- şi nu doar anumite state să beneficieze de această bunăstare!
*
Odată cu dezvoltarea capitalismului in ţara noastră, tânărul stat român a devenit obiectul a tot felul de tranzacţii oneroase impuse, de fapt, tot prin intermediul puternicei forţe economice si militare a marilor ţări capitaliste, prin sistemul de relaţii internationale total inechitabile.
 
 
30 octombrie 2011- Criss Crysie(E.S)
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu